Ξεκινάνε τα φρουτάκια VLT’s του ΟΠΑΠ;

Share Button

%cf%80%cf%81%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%bf%cf%80%ce%b1%cf%80Στην επανεκκίνηση του, μέχρι πρότινος παγωμένου, έργου ανάπτυξης δικτύου VLTs στην Ελλάδα προχωρά ο ΟΠΑΠ ως αποτέλεσμα της αλλαγής του Κανονισμού Λειτουργίας των βιντεοκουλοχέρηδων (φρουτάκια) VLTs από την Επιτροπή Παιγνίων (ΕΕΕΠ).

To project είχε ανασταλεί το περασμένο καλοκαίρι λόγω της τότε αιφνιδιαστικής αλλαγής του κανονιστικού πλαισίου από την Επιτροπή επί προεδρίας Αντώνη Στεργιώτη.

Ο ΟΠΑΠ είχε αναφέρει πως οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί τότε καθιστούσαν το έργο τεχνολογικά ανέφικτο και οικονομικά μη βιώσιμο. Η νέα αλλαγή οδηγεί στην άμεση υλοποίηση της επένδυσης λειτουργίας VLTs στην Ελλάδα από την οποία τα δημόσια ταμεία αναμένεται να ωφεληθούν κατά 200 εκατ. ευρώ ετησίως σε μία δύσκολα δημοσιονομικά περίοδο.

 

Επενδύστε σε μετοχή ΟΠΑΠ

 

Στην ανακοίνωσή του ο ΟΠΑΠ αναφέρει τα εξής:

“Η εταιρεία ΟΠΑΠ ΑΕ ανακοινώνει ότι, ως αποτέλεσμα της εισαγωγής νέου Κανονισμού Διεξαγωγής Τυχερών Παιγνίων μέσω Παιγνιομηχανημάτων (VLTs) από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (απόφαση υπ’ αριθμ. 225/2/25.10.2016 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Αρ. Φύλλου 3528, τεύχος 2ο την 01/11/2016), το Διοικητικό Συμβούλιό της αποφάσισε ότι υπάρχουν όλες οι κατάλληλες συνθήκες που επιτρέπουν στον ΟΠΑΠ να επανεκκινήσει τον σχεδιασμό του για τη λειτουργία των VLTs στην Ελλάδα.”

Ο νέος κανονισμός που αποφασίστηκε από την ΕΕΕΠ καθιερώνει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο, που εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και τα δημόσια έσοδα και ταυτόχρονα επιτρέπει την οικονομική βιωσιμότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας των VLTs για τον ΟΠΑΠ και τους συνεργάτες του.

Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα παιγνιομηχανήματα εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητες της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας παιγνίων και αξιοποιεί με ολοκληρωμένο τρόπο όλα τα διαθέσιμα περιοριστικά μέτρα για την προστασία των παικτών, βάσει διεθνών βέλτιστων πρακτικών για το υπεύθυνο παιχνίδι.

Επιπλέον, ο ΟΠΑΠ θα προχωρήσει αναλόγως στην προσαρμογή του ύψους των απαιτήσεων του έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, στο πλαίσιο της τρέχουσας διαδικασίας ενώπιον του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου του Λονδίνου.

Ο Damian Cope, Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, δήλωσε: “Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο νέος εγκεκριμένος κανονισμός είναι από τους αυστηρότερους διεθνώς η απόφαση της ΕΕΕΠ θα επιτρέψει τη νόμιμη ανάπτυξη των VLTs και η πλήρως ρυθμιζόμενη λειτουργία τους μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο τοπίο στην αγορά των τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα. Αυτή θα είναι επωφελής για την ευρύτερη οικονομία και θα συμβάλλει στην πάταξη της παράνομης δραστηριότητας, δημιουργώντας σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τη χώρα. Έχοντας παραμείνει απολύτως προσηλωμένος στο έργο των VLTs, ο ΟΠΑΠ εισέρχεται πλέον στη φάση υλοποίησης αυτής της επένδυσης και εργάζεται εντατικά για την πλήρη ανάπτυξη των VLTs, που αποτελεί εταιρική προτεραιότητα για το έτος 2017”.

 

Νέος Κανονισμός Λειτουργίας για τα VLTs από την ΕΕΕΠ

Στην τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας των VLTs προχώρησε η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ).

Στο νέο Κανονισμό Διεξαγωγής Τυχερών Παιγνίων μέσω Παιγνιομηχανημάτων (VLTs) περιλαμβάνονται σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τον προηγούμενο που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούνιο του 2015, επί προεδρίας Α. Στεργιώτη στην Επιτροπή Παιγνίων, οι περιορισμοί του οποίου είχαν οδηγήσει τον ΟΠΑΠ να αποφασίσει την αναστολή του project και στην προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια.

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως στον νέο Κανονισμό εισάγεται η φιλοσοφία του υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού των παικτών, ήτοι παρέχεται η δυνατότητα στον ίδιο τον παίκτη να ορίσει το ανώτατο χρηματικό όριο που επιθυμεί να δαπανήσει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των χώρων που θα λειτουργούν τα παιγνιομηχανήματα, καθώς και των ορίων απόστασης μεταξύ των καταστημάτων.

Η αλλαγή του Κανονισμού εκτιμάται από παράγοντες της αγοράς πως θα δημιουργήσει τις συνθήκες για να “ξεπαγώσει” η λειτουργία των VLTs στην εγχώρια αγορά, από την οποία το κράτος προσδοκά έσοδα της τάξης των 200 εκατ.ευρώ ετησίως. Παράλληλα, η ολική επαναφορά του project αποτελεί μήνυμα προς πιστωτές και επενδυτές για την πρόθεση της κυβέρνησης να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα να να προχωρήσουν μεγάλες επενδύσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΑΠ έχει αποκτήσει το δικαίωμα, καταβάλλοντας 560 εκατ.ευρώ το 2011, να λειτουργήσουν 35.000 παιγνιομηχανήματα VLTs στην ελληνική αγορά, από τα οποία 16.500 μέσω δικτύου του ΟΠΑΠ και τα υπόλοιπα 18.500 από παραχωρησιούχους, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό.

Υπό το πρίσμα των νέων αλλαγών στο κανονιστικό πλαίσιο, αναμένεται να διαπιστωθεί ποια θα είναι η αντίδραση από πλευράς ΟΠΑΠ. Ο Οργανισμός είχε αναφέρει πως οι αποφάσεις της ΕΕΕΠ τον Ιούνιο του 2015 για το κανονιστικό πλαίσιο των VLTs περιείχαν σειρά πρωτοφανών περιορισμών που παρέβλεπαν τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές του υπεύθυνου παιχνιδιού και καθιστούσαν το έργο των VLTs οικονομικά μη βιώσιμο.

Στη συνέχεια, ο Οργανισμός προχώρησε τον Νοέμβριο του 2015 στην κατάθεση αιτήματος διαιτησίας στο Δικαστήριο Διεθνούς Διαιτησίας του Λονδίνου, κατά τα οριζόμενα στην από το 2011 Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΠΑΠ ΑΕ για την εγκατάσταση και εκμετάλλευση 35.000 παιγνιομηχανημάτων (VLTs), για ζημίες που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Από την πρώτη στιγμή, πάγια θέση του ΟΠΑΠ ήταν πως το ελληνικό δημόσιο χάνει εκατομμύρια έσοδα από την παράνομη αγορά των VLTs, τα ακαθάριστα έσοδα (GGR) των οποίων υπολογίζονται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ. Η διοίκηση του Οργανισμού επαναλάμβανε σε κάθε ευκαιρία πως εάν ο ΟΠΑΠ μπορούσε να προχωρήσει στην επένδυση των VLTs, η οποία ανεστάλη λόγω της αιφνιδιαστικής αλλαγής του κανονισμού το περασμένο καλοκαίρι, τα οφέλη θα ήταν σημαντικά για το ελληνικό κράτος, την ίδια την εταιρεία αλλά και για την προστασία του κοινωνικού συνόλου. “Υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρξει ένα νέο εναρμονισμένο με τις βέλτιστες πρακτικές της διεθνούς αγοράς, σε ένα ισορροπημένο και λογικό ρυθμιστικό περιβάλλον, πλαίσιο λειτουργίας των VLTs, τότε ο ΟΠΑΠ είναι σε πλήρη ετοιμότητα να συνεχίσει το project”, ανέφερε συχνά η διοίκηση”.

 

Επενδύστε σε μετοχές του ΟΠΑΠ ΔΩΡΕΑΝ

Broker No Deposit Bonus Bonus Κατάθεσης Λογαριασμός
XM 25€ Δωρεάν Έως 5000€ Εγγραφή
Plus500 25€ Δωρεάν Έως 7000€ Εγγραφή
IronFX 35€ Δωρεάν Έως 10000€ Εγγραφή

 

Toπ Επιλογή θεωρεί η Eurobank Equities τη μετοχή ΟΠΑΠ

buy-or-sell-metoxi-opapΣτη λίστα των top picks διατηρεί τη μετοχή του ΟΠΑΠ η Eurobank Equities, μετά και την απόφαση για τη ρύθμιση του πλαισίου για τα VLTs και την επανεκκίνηση του σχεδιασμού ανάπτυξής του από τη διοίκηση του ΟΠΑΠ.

Σύμφωνα με την Eurobank Equities, η σύσταση σαφώς παραμένει για “αγορά” και η τιμή στόχος στα 9,30 ευρώ, με τη χρηματιστηριακή να επισημαίνει ότι η απόφαση για τα VLTs είναι ο καταλύτης που θα δώσει ώθηση στη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Υπενθυμίζεται εδώ, ότι όπως έγινε γνωστό, η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων αποφάσισε την εισαγωγή νέου Κανονισμού Διεξαγωγής Τυχερών Παιγνίων μέσω Παιγνιομηχανημάτων (VLTs), ο οποίος καθιερώνει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο. Σύμφωνα με τη διοίκηση, ο ΟΠΑΠ εισέρχεται πλέον στη φάση υλοποίησης αυτής της επένδυσης και εργάζεται εντατικά για την πλήρη ανάπτυξη των VLTs, που αποτελεί εταιρική προτεραιότητα για το έτος 2017.

Μία από τις βασικές τροποποιήσεις του νέου πλαισίου είναι ότι ο κώδικας εισάγει την ιδέα της αυτο-επιβολής ορίων για τους παίκτες, ουσιαστικά επιτρέποντας στους παίκτες να καθορίσουν το μέγιστο ποσό που μπορούν να δαπανήσουν κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή, σύμφωνα με την Eurobank Equities, σε σχέση με το περιοριστικό πλαίσιο που θεσπίστηκε στα μέσα του 2015 (η οποία εισήγαγε αυστηρά όρια όσον αφορά τόσο στο χρόνο όσο και στη μέγιστη απώλεια).

Όπως αναφέρει η Eurobank Equities, κατά την πρώτη ανάγνωση, οι κύριες διατάξεις είναι οι εξής:

  1. Οι παίκτες που δικαιούνται να στοιχηματίσουν σε VLTs θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 21 ετών
  2. Η χρήση της κάρτας παίκτη είναι υποχρεωτική (όπως ήταν αναμενόμενο), αλλά η αίτηση για την έκδοση της κάρτας δεν φαίνεται να περιλαμβάνει τον αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) του παίκτη
  3. Οι τρέχουσες άδειες (πρακτορεία) θεωρούνται έγκυρες υπό ορισμένες προϋποθέσεις
  4. Οι ώρες λειτουργίας των χώρων VLTs έχουν επεκταθεί σε σχέση με το περιοριστικό καθεστώς που θεσπίστηκε το 2015 (10:00 – 02:00 κατά τις εργάσιμες ημέρες και 10:00-04:00 Παρασκευή-Σάββατο και αργίες)
  5. Tο αλκοόλ (πώληση, κατανάλωση) θα επιτρέπεται στους χώρους VLTs (υπόκεινται σε περιορισμούς)
  6. Ο χώρος ανά μηχάνημα τυχερών παιχνιδιών είναι 3 τ.μ..

Λαμβάνοντας υπόψη την ανακοίνωση του ΟΠΑΠ για την επανεκκίνηση του έργου και τις προηγούμενες παρατηρήσεις σχετικά με το χρόνο που απαιτείται για την ανάπτυξη των πρώτων μηχανημάτων, η Eurobank Equities εκτιμά ότι η ανάπτυξη μπορεί να ξεκινήσει το συντομότερο έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017. Από τις εκτιμήσεις της, η λειτουργία των μηχανών (16,5 χιλ) θα συμβάλει στα μικτά έσοδα (GGR – Μεικτά κέρδη ή έσοδα, βάσει του οποίου υπολογίζεται ο φόρος των εταιριών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία) κατά 500 εκατ. ευρώ κατά πλήρη ανάπτυξη, ενώ ο ΟΠΑΠ μπορεί να προσθέσει 170 εκατ. ευρώ στα EBITDA από την πλήρη ανάπτυξη των 35 χιλ. μηχανών.

Συμπερασματικά, η Eurobank Equities θεωρεί ότι η κανονιστική τροποποίηση σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για τον ΟΠΑΠ. Στην τρέχουσα τιμή, η υπάρχουσα επιχείρηση αποτιμάται πλήρως, αλλά η αποτίμηση γίνεται αρκετά ελκυστική μετά το 2017, λαμβάνοντας υπόψη τη συνεισφορά των VLTs. Ο ΟΠΑΠ διαπραγματεύεται στο c9x 2016e σε όρους EV / EBITDA και 7.8x με βάση τις εκτιμήσεις του 2017. Με τους επενδυτές να αναμένεται να ενσωματώσουν το κεφάλαιο VLTs στη μετοχή, καθώς και τις εκτιμήσεις για τα μερίσματα, η μετοχή του ΟΠΑΠ αποκτά επιπλέον ενδιαφέρον. Υπό αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με την Eurobank Equities, βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές της.

Share Button

Tagged with:

Leave a Comment

Το forex, τα CFD's και τα Binary Options είναι προϊόντα με μόχλευση και μπορεί να επιφέρουν απώλεια του συνόλου της αρχικής σας κατάθεσης.
Tέτοιες συναλλαγές μπορεί να μην ενδείκνυνται για εσάς. Βεβαιωθείτε ότι αντιλαμβάνεστε πλήρως τους κινδύνους που ενέχουν.


Copyright © 2015. All Rights Reserved. www.1forex.gr