Βενεζουέλα, η αποτυχία της αριστεράς

Share Button

H Βενεζουέλα είναι μια χώρα της Λατινικής Αμερικής με πληθυσμό 30.620.404 (απογραφή 2015). Το επίσημο όνομα της χώρας είναι Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας.

Η χώρα διακρίνεται πολύ συχνά σε διεθνείς διαγωνισμούς ομορφιάς (Μις Κόσμος, Μις Υφήλιος κλπ), καθώς οι Βενεζουελανές θεωρούνται από τις πιο ωραίες γυναίκες στον κόσμο.

Το πιο σημαντικό όμως με τη Βενεζουέλα είναι πως η χώρα στο υπέδαφος της έχει ένα μικρό θησαυρό: Τα μεγαλύτερα επιβεβαιωμένα αποθέματα πετρελαίου (περίπου 298 δισ. βαρέλια) στον κόσμο, περισσότερα κι από τη Σαουδική Αραβία, τα οποία θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν στη χώρα ενεργειακή επάρκεια για τα επόμενα 234 χρόνια!!!

Σε αυτά τα αποθέματα θα πρέπει να προσθέσετε και τα αποθέματα φυσικού αερίου που επιβεβαιωμένα υπάρχουν στην περιοχή και τα αποθέματα ασφαλτούχων άμμων παρόμοιων με αυτών του Καναδά!

venezuela πετρέλαιο

Στον παραπάνω χάρτη μπορείτε να δείτε τις περιοχές όπου υπάρχει πετρέλαιο στη Βενεζουέλα. Βασικά υπάρχει σε δύο μεγάλες περιοχές:

 1. Στην πεδιάδα του ποταμού Orinoco: O ποταμός Ορινόκο είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Βενεζουέλας και ο τρίτος μεγαλύτερος της Λατινικής Αμερικής με μήκος 2.140 χιλιόμετρα. Έχει τεράστια οικονομική σημασία για τη χώρα καθώς η επίσης τεράστια λεκάνη απορροής του (880.000 τετραγωνικά χλμ) είναι πλούσια σε μεταλλεύματα (κυρίως σίδηρο, μαγγάνιο, βανάδιο, νικέλιο, βωξίτη, χρυσό, διαμάντια και χρώμιο). Στην ευρύτερη περιοχή του Ορινόκο βρίσκεται ένας μιρκός πετρελαϊκός θησαυρός, όπως μπορείτε να δείτε και στο χάρτη.
 2. Στην περιοχή του Μαρακαϊμπο: To Μαρακαΐμπο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βενεζουέλας μετά την πρωτεύουσα Καράκας με πληθυσμό περίπου 1.500.000 κατοίκους. Βρίσκεται στη βορειοδυτική Βενεζουέλα (δείτε το χάρτη) ανοικτά των δυτικών ακτών της μεγάλης λίμνης Μαρακάιμπο. Στην περιοχή του Μαρακαΐμπο βρίσκονται περίπου 15% των συνολικών επιβεβαιωμένων αποθεμάτων πετρελαίου της χώρας.

 

Το Πετρέλαιο της Βενεζουέλας

Η Βενεζουέλα όπως είπαμε είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου πάνω στη γη. Το κακό όμως είναι πως το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων της (παραποταμίως του Ορινόκο) είναι κακής ποιότητας βαρύ πετρέλαιο (extra heavy oil).

Venezuela_orinoco_heavy_oil

Tα αποθέματα πετρελαίου βορείως του ποταμού Ορινόκο

Τι σημαίνει βαρύ πετρέλαιο; (Heavy Oil)

Δεν είναι όλα τα πετρέλαια της γης της ίδιας ποιότητας. Η ποιότητα του πετρελαίου μετριέται ανάλογα με τη βαρύτητά του.

H βαρύτητα ΑPI (ΑPI Gravity – American Petroleum Institute Gravity) είναι ένα μέτρο του πόσο βαρύ ή πόσο ελαφρύ είναι το υγρό πετρέλαιο συγκρινόμενο με το νερό. Αν η βαρύτητα ΑΡΙ είναι μεγαλύτερη από 10, το πετρέλαιο είναι ελαφρύτερο κι επιπλέει στο νερό. Εάν είναι μικρότερη από 10, το πετρέλαιο είναι βαρύτερο και βυθίζεται. Οι περισσότερες τιμές πετρελαίου κυμαίνονται μεταξύ 10 και 70 βαθμών της κλίμακας βαρύτητας ΑΡΙ.

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες πετρελαίου:

 1. Light Crude (Ελαφρύ αργό πετρέλαιο), το οποίο έχει βαρύτητα μεγαλύτερη από 31.1° API
 2. Medium Crude (Μεσσαίο αργό πετρέλαιο) το οποίο έχει βαρύτητα από 22.3° API έως 31.1° API
 3. Heavy Crude (Βαρύ αργό πετρέλαιο) το οποίο έχει βαρύτητα μικρότερη από 22.3° API

Για να καταλάβετε ένα καλής ποιότητας ποιότητας πετρέλαιο έχει APΙ γύρω στο 40°, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των κοιτασμάτων της Βενεζουέλας έχει API περίπου 10°.

Στην παραπάνω εικόνα βλέπετε τις 4 μεγάλες περιοχές εξόρυξης του πετρελαϊκής ζώνης του Ορινόκο.

Η μεγαλύτερη από αυτές, η ζώνη του Machete, παράγει πολύ χαμηλής ποιότητας πετρέλαιο με API Gravity από 5°-11° (extra heavy crude oil). Θα μπορούσαμε να πούμε πώς τέτοιου τύπου πετρέλαιο μοιάζει περισσότερο με γράσο παρά με το γνωστό αργό πετρέλαιο (light sweet crude oil).

Μόνο η περιοχή του Maracaibo σε ορισμένα κοιτάσματα έχει κάπως καλύτερη ποιότητα πετρελαίου, κυρίως στο κοίτασμα του Puerto Miranda, όπου εξορύσσεται πετρέλαιο με API Gravity 30°-35°.

Aυτό πρακτικά σημαίνει πως η Βενεζουέλα παρότι είναι πλούσια σε πετρέλαιο, λόγω της χαμηλής ποιότητας πετρελαίου που έχει η χώρα, μπορεί να εξάγει πετρέλαιο μόνο σε υψηλές τιμές. (Έχει υψηλό κόστος εξόρυξης).

 

Η Μπολιβαριανή Επανάσταση

Ο Ούγκο Τσάβες εξελέγη Πρόεδρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας το 1998 για πρώτη φορά κι επέβαλε στη χώρα το Δημοκρατικό Σοσιαλισμό, ένα κεντροαριστερό πολιτικό χώρο συγγενή με τη σοσιαλδημοκρατία (Ότι είναι για την Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ).

Οι βασικές ιδέες ήταν (και είναι):

 • Η αύξηση των δημοσίων δαπανών για την χρηματοδότηση κοινωνικών προγραμμάτων παιδείας και υγείας
 • Ο αυστηρός έλεγχος του κράτους στην ελεύθερη αγορά. Παρότι επιτρέπεται η ιδιωτική πρωτοβουλία (ιδιωτική επιχείριση), το κράτος είναι σε θέση να ελέγξει τους ιδιώτες επιχειρηματίες ανά πάσα στιγμή για λόγους δημοσίου συμφέροντος
 • μια αντι-αμερικανή πολιτική κι ενδυνάμωση των σχέσεων με χώρες του πρώην κομμονιστικού μπλοκ (Κίνα, Κούβα)

Για να χρηματοδοτήσει όλα αυτά τα προγράμματα ο Τσάβες χρησιμοποίησε τα έσοδα από το πετρέλαιο. Η εξάρτηση της ευημερίας της Βενεζουέλας από το πετρέλαιο χρόνο με το χρόνο έγινε πιο έντονη καθώς η κυβερνητική επιλογή περιορισμού των ιδιωτικών επιχειρήσεων έβαλε μεγάλο φρένο στην παραγωγή.

Η τεράστια αύξηση των δημοσίων υπαλλήλων και τα μεγάλα κοστοβόρα κοινωνικά προγράμματα πέτυχαν για μια περίοδο που η τιμή του πετρελαίου ήταν στα ύψη (2008-2013) να εξαλείψουν από τη χώρα τη φτώχια.

Όμως ταυτόχρονα αποτέλεσε και μια αναίσχυντη ληστεία προς τη νέα γενιά.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο ουσιαστικά χρηματοδότησαν ελλειματα, δεν παρήγαγαν νέες επενδύσεις, ούτε μπόρεσαν να στήσουν μια γραμμή παραγωγής πέραν του πετρελαίου.

H Βενεζουέλα πέραν του πετρελαίου δεν παράγει απολύτως τίποτα!!! Η απουσία εγχώριας παραγωγής γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων έχει δημιουργήσει τεράστιες ελλείψεις στα ράφια των σουπερμάρκετ!

Τα σουπερμάρκετς πλέον τα φυλάει ο στρατός ώστε να αποφεύγεται το πλιάτσικο, ενώ οι ουρές στα ταμεία είναι καθημερινό φαινόμενο!

Το νόμισμα έχει υποτιμηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, ενώ η μαύρη αγορά δολαρίων και ευρώ οργιάζει!

Η Βενεζουέλα εισάγει σχεδόν τα πάντα (εσχάτως και πετρέλαιο).

Η απουσία όμως συναλλαγματικών αποθεμάτων που προήλθε λόγω της κάθετης πτώσης της τιμής του πετρελαίου έχει ανεβάσει το ποσοστό της φτώχιας στο 77%.

Η κατασπατάληση των εσόδων του ορυκτού πλούτου έχει αφήσει πίσω της μια χώρα χρεοκοπημένη!

Οι αριστερές αυταπάτες σιγά σιγα διαλύονται! Οι νέοι μεταναστεύουν στις γύρω χώρες!

Σας θυμίζει κάτι οικείο;

 

Ο Tσίπρας κι η ελληνική αριστερά!

Ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε στην εξουσία το 2015 με σύνθημα τον τερματισμό της λιτότητας!

Ο Αρχηγός του Αλέξης Τσίπρας έταξε σε όλους τα πάντα!

Σύντομα όμως ήρθε αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα που λέει πως μια χώρα μπορεί να ζει σύμφωνα με αυτά που η ίδια παράγει!

Υπέκυψε και υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο (και μαζί το τέταρτο) γιατί είδε ακριβώς τι τον περιμένει (Η εικόνα της Βενεζουέλας με το πλιάτσικο στα σουπερμάρκετ σίγουρα δεν τον άφησε ασυγγίνητο όταν σκεφτόταν το δίλλημα ευρώ ή δραχμή!

 

Τι όμως πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Στα πρότυπα της Βενεζουέλας ο Αλέξης Τσίπρας φαντάζεται ένα κράτος όπου:

 • Οι δημόσιες δαπάνες θα είναι πολύ υψηλές, και σε πολλές περιπτώσεις θα χρηματοδοτούν κομματικούς διορισμούς, χρηματοδότηση άχρηστων οργανισμών (ΔΕΚΟ) και κοστοβόρα κοινωνικά προγράμματα αμφιβόλου μακροπρόθεσμου αποτελέσματος.
 • Ο ιδιωτικός τομέας θα είναι πλήρος ελεγχόμενος (και χειραγωγούμενος από το κράτος)!!!
 • Το κράτος θα μπορεί να επεμβένει σε οτιδήποτε δεν του αρέσει (πχ μια δικαστική απόφαση).

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε σαν δείγμα του πως ονειρεύονται την Ελλάδα τις ακόλουθες περιπτώσεις:

 1. Η επένυση στις σκουρίες όπου η απόφαση του ΣΤΕ δεν άρεσε στον κύριο Π. Σκουρλέτη!
 2. Η επίθεση στα ιδιωτικά σχολεία σχετικά με το ωράριο αλλά και τις απολύσεις!
 3. Η αναίτια μείωση του ωραρίου των νηπιαγωγών!! Στη Βενεζουέλα βέβαια το τερμάτισαν (Δείτε ΕΔΩ σχετικά)

Σχετικά με τον ιδιωτικό τομέα ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ό,τι ότι λείπει από τον κρατικό κορβανά μπορεί να το συμπληρώνει εισάγοντας παράλογους και αντιαναπτυξιακούς φόρους.

Από τη μέρα που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας έχει να προτείνει μόνο φόρους και εισφορές!

Η περικοπή δαπανών μάλλον δεν αποτελεί μέρος του λεξιλογίου του!

 

Η περιβόητη λιτότητα

Η λιτότητα, η οποία τόσο “ενοχλεί” τον κύριο Τσίπρα, δεν είναι μια τυχαία έννοια!

Τη λιτότητα δεν την επιβάλουν οι δανειστές!!! (Ίσως αυτοί να εντείνουν το πρόβλημα)

Τη λιτότητα την επιβάλουν οι οικονομικές συνθήκες, αυτές που διαμόρφωσε η λαγνεία στον κρατισμό από σύστασης του ελληνικού κράτους.

Η ανάγκη για λιτότητα προκύπτει από την αδυναμία δανεισμού λόγω αναξιοπιστίας της χώρας μας.

Τα δάνεια που η προηγούμενη γενιά πήρε αλόγιστα, αυτά θα είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα θηλιά για τους νέους Έλληνες.

Τα μνημόνια θα είναι μόνιμα εγκατεσημένα στην Ελλάδα. Τουλάχιστον μέχρι να εκπονήσουμε ένα πραγματικά φιλελεύθερο οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο θα μειώσει τους φόρους, θα μεταβιβάσει τον πλούτο προς εκείνον που πραγματικά τον παράγει (ιδιωτικός τομέας) και θα μειώσει τις δημόσιες δαπάνες.

8 χρόνια ύφεσης δυστυχώς δεν είναι αρκετά ώστε ο Έλληνας να καταλάβει πως ο φιλελευθερισμός είναι το κυρίαρχο οικονομικό σύστημα και πώς η στροφή προς το φιλευθερισμό θα σημάνει και στροφή προς την ευημερία!!!

Οτιδήποτε άλλο είναι απλά μια αριστερή αυταπάτη η οποία τώρα έφερε το τρίτο μηνμόνιο, αύριο θα ενεργοποιήσει το τέταρτο μνημόνιο και μεθαύριο το πέμπτο, έκτο, έβδομο κλπ…

 

Αριστερές Αυταπάτες και Αποτυχίες

Η Αριστερά στη Βενεζουέλα επιβίωσε λόγω του τεράστιου ορυκτού πλούτου!

Στην πραγματικότητα όμως πήγε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω!

Κατασπατάλησε τα έσοδα του πετρελαίου καταληστεύοντας την επόμενη γενιά!!!

Οι ομοιότητες με την Ελλάδα είναι τεράστιες!!!

Ο Τσάβες (κι εν συνεχεία ο Μαντούρο) αύξησαν τις δημόσιες δαπάνες αλόγιστα για να δημιουργήσουν κοινωνικά προγράμματα ώστε ν’ ανακουφίσουν τους αδύνατους.

Τώρα θα παραδόσουν στα παιδιά τους μια χώρα που το 77% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχιας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε για να καταπολεμήσει τη λιτότητα στοχεύοντας με τον πολιτικό του λόγο το συναίσθημα των “κουρασμένων” από την κρίση ελλήνων!

Αντ’ αυτού έφερε ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα, ακόμα μεγαλύτερη ανεργία, ακόμα μεγαλύτερη απελπισία!

Ο δρόμος είναι ίδιος και για τις δύο χώρες…

Λέγεται ένα φιλόδοξο και φιλελεύθερο πρόγραμμα μεταρυθμίσεων με ταυτόχρονη μείωση των δημοσίων δαπανών κι ενίσχυση των νέων καινοτόμων επιχειρήσεων!

plus500-oil

Share Button

Tagged with:

Leave a Comment

Το forex, τα CFD's και τα Binary Options είναι προϊόντα με μόχλευση και μπορεί να επιφέρουν απώλεια του συνόλου της αρχικής σας κατάθεσης.
Tέτοιες συναλλαγές μπορεί να μην ενδείκνυνται για εσάς. Βεβαιωθείτε ότι αντιλαμβάνεστε πλήρως τους κινδύνους που ενέχουν.


Copyright © 2015. All Rights Reserved. www.1forex.gr